Meteen naar de inhoud

Zijn VPN’s legaal?

Het korte antwoord is, ja! Burgers in de meeste landen hebben een wettelijk recht op privacy en VPN’s overtreden geen wetten omdat  het software is – dus in wezen is het gebruik ervan zelden illegaal. En hier komen we bij het lange antwoord…

Hoewel VPN’s over het algemeen legaal zijn, zijn er verschillende landen die actief proberen deze te controleren en / of te beperken. Het is ook belangrijk om te weten dat het in de meeste gevallen niet gaat om het feit of je een VPN gebruikt of niet – het gaat erom waar je de VPN voor gebruikt.

Sommige landen (zoals China, Rusland en Iran ) verbieden het gebruik van VPN’s niet, maar er is een addertje onder het gras. Technisch gezien mag u alleen VPN-services gebruiken die zijn goedgekeurd door de overheid.

Dit betekent dat goedgekeurde providers hoogstwaarschijnlijk hebben voldaan aan anti-privacy- en censuurvereisten, waardoor hun VPN-diensten voor velen nutteloos zijn.

Het gebruik van een VPN die niet door de overheid is goedgekeurd, kan leiden tot forse boetes, als je wordt betrapt. Deze wetten zijn opzettelijk vaag en het lijkt erop dat ze ook zelden worden toegepast. Het komt er echter op neer dat u extra voorzichtig en goed voorbereid moet zijn als u in deze landen een VPN wilt gebruiken.

De Verenigde Arabische Emiraten is een ander berucht voorbeeld, waarbij de dreiging van gevangenisstraf wordt toegevoegd bovenop boetes met zes cijfers. Maar, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het gebruik van een VPN in dit land niet absoluut verboden – wat wettelijk verboden (en strafbaar) is, is het gebruik van een voor “illegale doeleinden”. Deze variëren van gokken en haatdragende taal tot toegang tot Skype en Wikipedia, dus zoals je kunt zien, is het vrij eenvoudig om een ​​misdrijf te plegen met een VPN onder de VAE-wetgeving.

Nogmaals, deze wetten lijken zelden te worden toegepast, maar hun bestaan ​​is voldoende om je in de problemen te brengen als je je daar niet op hebt voorbereid.

Andere landen zoals Irak, Wit-Rusland en Turkmenistan gaan nog verder door het gebruik van VPN’s volledig te verbieden. Of het nu is om de aanwezigheid van terroristen op sociale media te beteugelen, politieke controle in te stellen of gewoon de toegang tot buitenlandse media te beperken, de online privacy van burgers in deze regio’s is streng beperkt door de wet.

Wat is het belangrijkste leermoment hier? Met uitzondering van enkele extreme gevallen is VPN-gebruik volkomen legaal. Sommige landen hebben echter unieke vereisten en beperkingen waaraan VPN’s moeten worden gebruikt en waarvoor ze moeten worden gebruikt.

Als u een reis naar Rusland, China of het Midden-Oosten plant, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de manier waarop VPN’s worden behandeld binnen de juridische context van deze landen. Anders kunt u in de problemen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *