VPN woordenboek

VPN Woordenboek

We hebben voor jou een heel uitgebreid overzicht van termen die in VPN artikelen voorkomen. In het onderstaande overzicht vind je ze. Mis je er een? Stuur ons een mailtje op info@vpnproxy.nl en we laten de betekenis weten. Graag voegen we die term toe aan deze pagina.

AES

Advanced Encryption Standard, de huidige gouden standaard voor codering is het 256-bit AES-coderingsnummer dat wordt gebruikt door de bewakingsbureaus. Als privacy en beveiliging uw prioriteit zijn, zoek dan altijd naar VPN-providers die vertrouwen op AES-256-codering.

Backdoor

Een opzettelijke zwakte in een code die door de ontwikkelaar, wetshandhavers of hackers kan worden gebruikt om gebruikersactiviteiten te bekijken. De autoriteiten van de Five Eyes-landen staan erop dat de technologiebedrijven backdoors in hun producten inbouwen omwille van de nationale veiligheid.
Dit is slecht voor de privacy, aangezien backdoors onvermijdelijk worden uitgebuit door hackers. Het is ook slecht voor het bedrijfsleven, omdat gebruikers met een privacyoog de Amerikaanse / Canadese / Australische / Britse VPN’s de rug toekeren omdat technologiebedrijven in deze landen gedwongen kunnen worden om samen te werken met de drieletterbedrijven.

Bitcoin

Virtuele cryptocurrency waarmee u online voor goederen en diensten kunt betalen en anoniem kunt blijven. Het is open-source en peer-to-peer (denk aan BitTorrent). Een pro-privacy VPN-provider ondersteunt Bitcoin-betalingen. Als u met Bitcoin betaalt, kent de VPN-provider uw IP, maar niet uw echte naam. Houd er echter rekening mee dat betalingen met Bitcoin bij veel VPN-providers niet in aanmerking komen voor een terugbetaling.

Bittorrent, ook wel P2P of filesharing

Een peer-to-peer (P2P) protocol voor het delen van bestanden waarmee u bestanden efficiënt kunt delen. De technologie zelf is legitiem en er zijn veel goede toepassingen voor, maar BitTorrent wordt ook veel gebruikt om illegaal auteursrechtelijk beschermde inhoud te delen. Het nadeel van torrenting is dat het eenvoudig is om de IP’s van alle verbonden seeders en leechers (die bestanden downloaden en delen) te traceren. Dat is waar een VPN handig is om je echte locatie te verbergen. Dus, als torrenting je bezighoudt, zoek dan een VPN die P2P toestaat en een duidelijk standpunt heeft over torrenting. De vuistregel bij torrenting is om de servers te kiezen die zich buiten de landen bevinden met strikte copyrightwetten zoals Duitsland, Frankrijk, Japan, de VS of het VK.

Browser extensie of VPN-add on

Sommige VPN’s bieden een browserextensie (bijv. Voor Chrome, Firefox, Opera). Terwijl een desktop VPN-programma al uw verkeer door de VPN leidt, tunnelt een browserextensie alleen uw browserverkeer, waardoor uw andere applicaties op de gebruikelijke manier verbinding kunnen maken met internet.

Codering of protocol

Een wiskundig algoritme dat VPN’s gebruiken om uw gegevens zoals de OpenVPN, PPTP en L2TP / IPSec te coderen. De gouden standaard voor de VPN’s is het OpenVPN-protocol.

Verbindingslogboeken of metagegevens

Records die de VPN-providers mogelijk bij u houden. De vangst is dat de meeste VPN’s beweren nullogs te zijn, maar in werkelijkheid sommige van uw gegevens registreren (uw IP, wanneer u verbinding maakt en voor hoe lang, enz.). Wat ze loggen, verschilt per provider. Sommigen houden bijvoorbeeld geen activiteitenlogboeken bij, maar houden metagegevenslogboeken bij en sommigen houden helemaal geen logboeken bij. Toch, en ik kan dit niet genoeg benadrukken, ga nooit een langetermijnabonnement aan zonder de ToS en het Privacybeleid van VPN te lezen.

Copyright trolls

Juridische bedrijven die gebruikers zoeken die auteursrechtelijk beschermde inhoud delen via P2P-torrenting. Ze verdienen geld met juridische vervolging en contante betalingen. Copyright-trollen monitoren websites zoals The Pirate Bay om de IP’s van gebruikers te volgen en vervolgens de dader te identificeren.
In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, zijn auteursrechttrollen een tastbare bedreiging, dus VPN’s zijn onmisbare beveiligingsinstrumenten geworden voor mensen die op zoek zijn naar torrent.

Gegevensauthenticatie

Een cryptografische hash die wordt gebruikt om gecodeerde VPN-verbindingen te verifiëren. OpenVPN maakt gebruik van SHA-1, terwijl de providers die aan de top van hun spel staan, veiligere SHA256-, SHA512- of SHA3-gegevensauthenticatie bieden.

DNS

Domain Name System dat de webadressen (URL’s) van websites vertaalt naar hun numerieke IP-adressen die door computers worden gebruikt. Elk apparaat en elke verbinding heeft zijn unieke IP-adres. Traditioneel wordt DNS-vertaling afgehandeld door uw internetprovider (ISP).

DNS-lek

Omdat het IP-adres van de server die het numerieke adres van uw computer vertaalt in webadres, gemakkelijk is te detecteren; een VPN zou al uw DNS-aanvragen door de VPN-tunnel moeten leiden. Wanneer u een VPN gebruikt, moet de VPN-provider deze DNS-verzoeken oplossen, niet uw ISP. U kunt controleren of uw VPN uw DNS lekt door deze snelle online test uit te voeren. Als de test een DNS-lek detecteert, worden uw DNS-aanvragen verwerkt door uw ISP en niet door uw VPN-provider. Zoek een provider die een DNS-lekbescherming biedt.

Dataretentie

Veel landen hebben voorschriften voor het bewaren van gegevens die internetproviders ertoe dwingen de gegevens van gebruikers te bewaren en te delen met wetshandhavings- of toezichthoudende instanties. In sommige landen is de bewaartermijn 12 maanden, in andere 2-5 jaar. In Duitsland zijn ISP’s bijvoorbeeld gemachtigd om keyloggers op apparaten van burgers te installeren. Het is belangrijk om de jurisdictie van uw VPN-provider te kennen, omdat in sommige landen VPN’s kunnen worden gedwongen om mee te werken aan wetshandhaving, logboeken bij te houden en deze te delen met de toezichthoudende instanties zonder voorafgaande kennisgeving aan de gebruiker. Voorstanders van privacy bevelen aan om de VPN-providers in de Five Eyes-landen uit de weg te gaan en voorzichtig te zijn met providers met hun hoofdkantoor in de 14 Eyes-landen vanwege hun opdringerige wetgeving inzake gegevensbewaring.

Encryptie (versleuteling)

Scrambles of codeert uw verkeer om het te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang met behulp van een geavanceerd cijfer. Het kan jaren duren voordat een computer een sterke codering verliest. Zonder codering kan zowat iedereen snuffelen op uw online activiteiten. Momenteel is codering het enige toegankelijke hulpmiddel voor de gewone mensen die hun privacy en beveiliging online willen beschermen. Toch is niet alle codering gelijk gemaakt. Veel providers adverteren met end-to-end encryptie omdat het een buzzwoord is dat verkoopt, maar sluit een achterdeur in die heimelijk snuffelen mogelijk maakt (denk aan WhatsApp-encryptie ). Over het algemeen moet u, als een provider de coderingssleutels heeft, geldige redenen hebben om te vertrouwen dat ze deze niet gebruiken om u te snuffelen.

End-to-end-codering

Uw gegevens worden tijdens het transport gecodeerd (terwijl ze op internet reizen) en in rust (zoals ze zich in uw cloudopslag of e-mailserver bevinden). Wanneer u en alleen u, of u en uw vertrouwde ontvanger, de coderingssleutel hebben, werkt end-to-end-codering. Wanneer de provider (cloudopslag, e-mailprovider of de VPN-provider) de sleutels bezit, is de beveiliging controversieel. Ten eerste kan een provider worden gehackt – denk aan de Yahoo hack die de wachtwoorden van een miljard Yahoo-gebruikers blootlegde. Wanneer een provider uw sleutels bewaart, kunnen ze ook worden gedwongen om ze aan de politie te overhandigen. Daarom bieden alleen zero-knowledge providers (die geen toegang hebben tot uw sleutels) een echt veilige service. Maar u kunt geen wachtwoordherstel aanvragen bij een nulkennisprovider. In de wereld van de VPN’s wordt end-to-end-codering als redelijk veilig beschouwd, maar er moeten nog enkele andere factoren in overweging worden genomen, zoals wetten inzake gegevensbewaring, jurisdictie en logboekregistratie en privacybeleid.

Five Eyes Landen

Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika verzamelen en delen inlichtingen gezamenlijk niet alleen over hun tegenstanders maar ook over elkaars burgers en delen die gegevens om te voorkomen dat de binnenlandse toezichtsbeperkingen worden overtreden. Als u privacy zoekt, vermijd dan VPN-providers die in deze landen zijn gevestigd.

Fourteen Eyes Landen

De landen van de Five Eyes werken samen en delen informatie over buitenlanders en hun eigen burgers met andere landen (Denemarken, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden) en bespioneren elkaar.

Geo-blocking, Geo-beperkingen

Nog steeds een relevant monetisatie-model dat wordt gebruikt door sommige streamingdiensten zoals Netflix, Hulu of BBC iPlayer. Geo-beperking blokkeert de toegang tot de dienst, of delen daarvan, voor gebruikers die zich buiten een bepaalde witte lijst van locaties bevinden. U hebt bijvoorbeeld geen toegang tot BBC iPlayer van buiten het VK.

Netflix US is nergens toegankelijk behalve in de VS. Erger nog, Netflix gebruikt regio-gebaseerde vergoedingen die niet-Amerikaanse gebruikers dwingen tot 20% meer te betalen dan wat de Amerikaanse gebruikers betalen. Sommige VPN’s deblokkeren deze geografische beperkingen, anderen beweren alleen dat ze dat doen, terwijl sommige providers expliciet zeggen dat ze dat niet doen. Netflix investeert fors in zijn anti-VPN-kracht, dus de lijst met providers die Netflix deblokkeren, verandert voortdurend, omdat de streamingdienst steeds meer VPN’s op de zwarte lijst plaatst.

Geo-spoofing of spoofing

Doen alsof je toegang hebt tot internet vanaf een andere locatie dan je werkelijke locatie met behulp van een VPN, proxy of SmartDNS. Met spoofing kunt u geografische beperkingen en censuur omzeilen.

IP-adres of IP

Internet Protocol Address is een unieke numerieke identificatie die wordt toegewezen aan elk apparaat dat toegang heeft tot internet. IP-adressen kunnen veranderen elke keer dat u verbinding maakt met internet, maar de kern van het gebruik van een VPN is om uw echte IP te verbergen. De VPN-provider kan het echter nog steeds zien.

IP-lek

Wat gebeurt er als een VPN uw werkelijke IP-adres niet verbergt. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar over het algemeen moet u een VPN op IP-lekken testen voordat u een abonnement op lange termijn aangaat.

IPv4 en IPv6

vanaf nu is IPv4 het standaard DNS-systeem dat de numerieke IP-adreswaarden definieert. IPv4 ondersteunt 32-bit internetadressen die ~ 4,29 miljard adressen bedragen, en die hebben we momenteel niet meer. IPv6 is een oplossing voor dat probleem, omdat het 128-bits adressen gebruikt die in totaal 39-cijferig (2 ^ 128) webadressen bedragen. U moet controleren op de IPv4- en IPv6-lekken wanneer u een VPN-provider kiest.

ISP

Internet Service Provider is het telecombedrijf dat u de internetverbinding biedt. De ISP’s monitoren traditioneel het verkeer van gebruikers en beperken of beperken vaak uw bandbreedte als u grote bestanden torrent. Naast beperking hebben ISP’s in sommige landen een uitgebreide surveillance-autoriteit. Duitse ISP’s kunnen bijvoorbeeld keyloggers installeren, wachtwoorden stelen, loggen en uw activiteitsgegevens jarenlang opslaan en aan de politie overhandigen of u laten oppakken als ze een kennisgeving van inbreuk op het auteursrecht ontvangen. De VPN’s zijn zo populair omdat ze uw gegevens en verkeer voor de ISP’s coderen en verbergen. De ISP’s hebben krachtige politieke lobby’s, dus ik verwacht niet dat deze in de nabije toekomst pro-privacy, transparant of verantwoordelijk zullen worden.

Killswitch

Een belangrijke VPN-functie die uw toegang tot internet afsluit in het geval dat een VPN-verbinding om een of andere reden mislukt. Het beschermt u dus tegen het blootstellen van uw echte locatie en verkeer. Zelfs de meest betrouwbare VPN-verbindingen vallen soms weg, dus een kill-switch is van vitaal belang. De term die door een VPN-provider wordt gebruikt, kan echter anders zijn. Vraag bij twijfel altijd naar de ondersteuning van de provider als hun software een kill-switchfunctie biedt.

L2TP / IPSEC

Versleuteling en VPN-tunnelingprotocol ingebouwd in de meeste voor internet geschikte platforms. Het is behoorlijk veilig als het goed wordt gedaan, maar helaas wordt het gehackt door de NSA.

Metadata

Informatie over wie toegang heeft tot internet (of een telefoongesprek voert, een sms, e-mail verzendt – u snapt het), wanneer, van waar, hoe lang en aan wie ze het verzenden. Het is niet de inhoud van uw communicatie, maar het is voldoende voor diepgaande profilering, identificatie van uw sociale kringen, locaties en levensstijl. De drieletteragentschappen over de hele wereld houden van metadata omdat het hen vrijwel alles over jou vertelt.

NAT Firewall

Een VPN-functie die voorkomt dat derden verbinding kunnen maken met uw VPN-beveiligde systeem. Nat Firewall blokkeert ongevraagde inkomende verbindingen terwijl de VPN actief is.

Network delay

De tijd die een gegevenspakket nodig heeft om van het ene naar het andere punt te reizen, of liever de vertraging bij de gegevensoverdracht. Kleine vertragingen = lage latentie; lange vertragingen = hoge latentie.

OpenVPN

Het standaardprotocol voor een VPN om te gebruiken in combinatie met een sterke AES-256-codering. Het is open-source, zo vaak beoordeeld door onafhankelijke experts op kwetsbaarheden. OpenVPN wordt tot nu toe als veilig beschouwd tegen staatstoezicht. U kunt de OpenVPN-client downloaden en uw eigen VPN instellen als u het niet erg vindt om te praten en te lezen, of u kunt vertrouwen op een commerciële provider die het OpenVPN-protocol aanbiedt. Als privacy en beveiliging op tafel liggen, kies dan voor een VPN die OpenVPN ondersteunt.

Perfect Forward Secrecy

Genereert een unieke private coderingssleutel die is ontworpen om HTTPS-verbindingen veiliger te maken. Het is nieuw voor elke sessie, dus elke sessie met een HTTPS-service heeft een unieke set sleutels. VPN’s die PFS implementeren, worden als pro-privacy beschouwd.

PPTP

Een VPN-protocol dat vrij oud is, dus de meeste VPN’s ondersteunen het. Het voordeel van PPTP is dat het eenvoudig is in te stellen op vrijwel elk VPN-compatibel apparaat of platform. Het is ook zeer onzeker, dus gebruik het alleen als er niets anders beschikbaar is en alleen voor niet-vertrouwelijke gegevens.

Proxy Server

Een intermediaire computer tussen uw pc en internet. Wanneer u door een proxy bladert (of uw verkeer routeert), verschijnt het IP-adres van de proxy. Hoewel openbare proxy’s niet veilig zijn en uw verkeer niet coderen, kunt u ze toch gebruiken voor eenvoudig, niet-vertrouwelijk browsen waarvoor een ander IP-adres vereist is dan uw echte.

Shared IP

Een methode die door de meeste VPN’s wordt gebruikt wanneer ze meerdere gebruikers hetzelfde IP-adres (gedeeld IP) toewijzen om de privacy van gebruikers te vergroten. Op die manier is het moeilijker voor de VPN-provider zelf en elke externe partij om gebruikers te identificeren.

Simultaneous connections

Het aantal apparaten dat u tegelijkertijd met één VPN-abonnement kunt verbinden met internet. Dat aantal verschilt per verkoper.

SMART DNS

DNS-servers in verschillende landen die VPN-providers in staat stellen om geoblokken zoals Netflix efficiënt te omzeilen. SmartDNS is veel sneller dan VPN omdat er geen codering in het spel is, maar het is ook niet veilig of privé om dezelfde reden. Dus als alles wat u nodig hebt om Hulu of BBC iPlayer geoblokken te omzeilen, is SmartDNS een goede optie.

TOR The Onion Router

Een browser en een netwerk voor anoniem browsen. In tegenstelling tot VPN’s die uw echte IP kunnen zien, routeert Tor uw verkeer door meerdere knooppunten. Elk knooppunt kent alleen het IP-adres van het voorgaande knooppunt, dus uiteindelijk is uw IP-adres verborgen onder lagen en lagen van IP’s. Vandaar de naam van de ui. Het wordt als veiliger beschouwd om verbinding te maken met Tor met een VPN in plaats van het gebruik van een Tor-functie ingebed in een VPN.

User Logs

Sommige VPN-providers registreren uw internetactiviteiten, zoals de websites en services die u bezoekt. Het is het worst case scenario en sommige providers gaan zover zonder hun praktijken in ToS bekend te maken. Een manier om te bepalen of een provider sommige gebruikslogboeken bijhoudt, is om zorgvuldig de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te lezen.

Sommige providers vermelden dat ze uw toegang tot bepaalde inhoud kunnen beperken, wat censuur inhoudt. Ze weten dus wat u online doet. Andere providers injecteren advertenties en leiden u door naar hun partnersites om geld te verdienen met uw verkeer. Sommige VPN’s slaan alleen tijdelijke gebruikslogboeken op voor probleemoplossing. Als u het mij vraagt, brengt elke vorm van gebruikslogboeken uw privacy tot op zekere hoogte in gevaar. Het is aan jou om te beslissen welk risico acceptabel is.

VPN

Virtual Private Network, een technologie waarmee u toegang hebt tot internet en het lijkt alsof u verbinding maakt vanaf een locatie naar keuze in plaats van uw echte locatie. Hiermee kunt u geografische blokken en censuur omzeilen, maar codeert u ook uw verkeer en verbergt dit voor uw ISP, adverteerders, marketeers en andere snuffelende partijen. Een VPN-provider beheert een netwerk van servers over de hele wereld en stuurt uw verkeer erdoorheen, zodat het lijkt alsof u bent verbonden vanaf een andere locatie. Informeer of de provider zijn servers beheert of verhuurt, omdat dit de servicekwaliteit en de privacy van uw verkeer beïnvloedt. VPN’s zijn onmisbare hulpmiddelen als u vaak openbare wifi-hotspots gebruikt die worden geplaagd door hackers.

Canary Warrant

Sommige VPN-providers hebben een Canary Warrant-pagina opgezet om gebruikers te waarschuwen als het bedrijf een gag-bestelling ontvangt. Met de gag-bestelling kan de provider niemand waarschuwen voor het verzoek om openbaarmaking van gegevens. Daarom hebben sommige landen Canary Warrants illegaal gemaakt. De Canary Warrant moet regelmatig worden bijgewerkt. Anders is de provider mogelijk gecompromitteerd. Het uitvoeren van een Canary Warrant-pagina is een goede gewoonte voor een VPN, maar uiteindelijk garandeert het niets.

WebRTC

Web Real-Time Communication, hulpmiddelen die P2P-verbindingen tussen browsers mogelijk maken voor videochats, het delen van bestanden, browsergames of VoIP-oproepen. De meeste browsers ondersteunen WebRTC, behalve Safari en IE. Hoewel het codering gebruikt, kan WebRTC uw echte IP-adres lekken, dus u kunt het uitschakelen of browsers gebruiken die het niet ondersteunen. Test uw VPN altijd tegen een WebRTC-lek.