Meteen naar de inhoud

Wat is een VPN en wat kan ik ermee?

Gezien de schaal van tracking, censurering en profilering, is het geen wonder dat de VPN-industrie de afgelopen jaren is geëxplodeerd. Door uw verkeer te versleutelen en te verbergen voor internetproviders, hackers en snuffelende overheden.

Meer dan 80% van de internetters maakt zich zorgen over hoe bedrijven hun gegevens gebruiken, terwijl adblockers, VPN’s en anonimizers de nieuwe norm worden voor gemiddelde gebruikers die privacy zoeken.

Een VPN is een onmisbaar hulpmiddel als u uw recht op privacy wilt beschermen, uw apparaten niet gehackt willen worden en wilt voorkomen dat uw ISP u neerschiet. Gelukkig zijn er veel VPN-providers en met de nodige zorgvuldigheid kun je realistisch een betrouwbare – en betaalbare – vinden. Houd er echter rekening mee dat om relevant en concurrerend te blijven, veel VPN-bedrijven valse beweringen doen dat ze volledige anonimiteit en nul logs bieden wanneer gebruikers in werkelijkheid worden misleid door tech mumbo-jumbo en de providers minimale – of geen – transparantie bieden over de technologie die ze gebruiken of hoe ze omgaan met gebruikersgegevens.

Ik heb de volgende lijst met VPN-veelgestelde vragen en algemene VPN-termen samengesteld met als doel niet alleen beginners te helpen bij het uitzoeken van de basisprincipes van VPN, maar ook om licht te werpen op de gemeenschappelijke mythen en onwaarheden over VPN’s.

Opmerking: Voordat u verder gaat, is er één ding dat u moet weten – een VPN maakt u niet anoniem. Het verbetert uw privacy op voorwaarde dat u de juiste service kiest. Behandel een VPN niet als een wondermiddel voor alle online bedreigingen en massabewaking. Het is gewoon een capabele technologie die iedereen zou moeten gebruiken in deze ruwe dystopische tijden. Een VPN is geenszins een hulpmiddel voor illegale activiteiten.

Wat is een VPN?

Een VPN is een online service die uw internetverkeer via zijn server codeert en tunnelt. Door uw gegevens te coderen, is uw browse-activiteit privé en verborgen voor ISP’s, hackers en staatsbewaking.

Bovendien kunt u met behulp van een VPN inhoud naar wens streamen en gamen, ongeacht de locatie waar u zich bevindt – technisch gezien worden websites met geografische beperkingen geblokkeerd. 

Ten slotte kunt u door browsen via een VPN censuur van politieke, religieuze of zakelijke entiteiten omzeilen voor ongebreidelde vrijheid van meningsuiting. 

Wat zijn andere voordelen aan het gebruik van een VPN?

 • Bescherm uw persoonlijke informatie online met codering
 • Winkel veilig met een statisch IP
 • Toegang tot geo-beperkte media-inhoud
 • Deblokkeer VoIP-applicaties (bijv. Skype, Google Voice, etc.) uit landen die ze blokkeren (bijv. Belize en Dubai)
 • Gebruik openbare wifi veilig
 • Voorkom dat uw ISP in uw zaken snuffelt
 • Houd hackers, data miners en bewakingsbureaus op afstand
 • VPN’s kunnen in het begin ingewikkeld lijken, maar zijn eigenlijk gemakkelijk te gebruiken.
 • We gaan ze versimpelen en vertellen je: wat ze voor je kunnen doen, waarom je ze echt zou moeten gebruiken en hoe ze allemaal onder de motorkap werken.
 • Bovendien geven we u onderweg een aantal aanbevelingen om u te helpen bij het kiezen van de beste VPN voor uw behoeften.
 • Een VPN (Virtual Private Network) is een service waarmee u veilig en privé toegang krijgt tot internet door uw verbinding via een server te routeren en uw online acties te verbergen.

Waarom een ​​VPN gebruiken?

VPN’s herstellen voornamelijk online vrijheid en privacy die verloren is gegaan op het internet van vandaag. Wereldwijd gebruikt een op de vier mensen een VPN om toegang te krijgen tot internet. (Dat is 25% van de wereldbevolking.)

Ik heb zojuist enkele redenen genoemd waarom je een VPN zou gebruiken, maar er zijn er nog meer. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen VPN’s gebruiken:

 1. Toegang tot geo-geblokkeerde streamingdiensten
 2. Toegang krijgen tot door de staat gecensureerde netwerken en sites
 3. Browse anoniem
 4. Communiceer met familieleden in het buitenland
 5. Toegang tot nieuwswebsites die door de overheid zijn beperkt
 6. Omzeil door werkgever opgelegde beperkingen op het werk
 7. stortvloed
 8. Heb privacy wanneer u online gaat

Als je ooit veel hebt gereisd – of als je in een land woont dat bepaalde websites / online tools / apps verbiedt – weet je dat het gebruik van een VPN essentieel is voor een soepele en naadloze online ervaring.

Heb ik een VPN nodig?

Niet iedereen heeft een VPN nodig, maar bijna iedereen kan profiteren van het gebruik van een VPN. Om nog maar te zwijgen, er zijn zeker mensen die onmiddellijk een VPN moeten gaan gebruiken. Ben jij een van die mensen? 

U bent als een van deze voordelen als onmisbare voordelen voor u klinkt:

 • Uw internetprovider kan niet zien wat u online doet
 • U kunt uw locatie vervalsen, dat wil zeggen, alsof u verbinding maakt vanaf een andere geografische locatie
 • U kunt staatscensuur omzeilen en toegang krijgen tot websites en services die in uw land zijn verboden
 • U hebt toegang tot geo-geblokkeerde streaming- en gaming-services
 • U kunt beperkingen opgelegd gekregen door werkgevers of scholen en wilt dit omzeilen
 • Patenttrollen kunnen je niet volgen
 • U kunt genieten van P2P-sharing
 • Hackers die azen op onbeveiligde openbare wifi-hotspots kunnen uw verkeer niet onderscheppen

Denk je dat je geen VPN nodig hebt? Dat is OK – maar houd er rekening mee dat het volgende van toepassing is op al uw internetactiviteiten (inclusief uw telefoon, tablet en andere apparaten met internetverbinding).

 • Uw niet-gecodeerde verkeer gaat via uw internetprovider (ISP)
 • Uw ISP kan al uw online activiteiten zien
 • Hackers kunnen uw gegevens onderscheppen
 • Data Brokers kunnen u profileren
 • State Surveillance weet wat u online doet
 • Uw ervaring met internet kan worden gecensureerd / beperkt
 • Uw IP-adres is over het algemeen zichtbaar
 • Uw persoonlijke gegevens zijn niet veilig
 • Je kunt je mening niet vrij uiten
 • Uw ISP registreert uw activiteiten en vertraagt ​​uw snelheid wanneer zij dat nodig achten
 • Uw ISP blokkeert inhoud op basis van lokale censuurwetten
 • U hebt geen toegang tot internationale sites die de toegang van andere landen blokkeren
 • Uw apparaten zijn kwetsbaar voor kwaadaardige aanvallen
 • Telkens wanneer u verbinding maakt met openbare wifi, loopt u het risico gehackt te worden

Maar hoe werkt het precies?

Hoe werkt een VPN?

Zo werkt een VPN voor u, de gebruiker. U start de VPN-client (software) vanuit uw VPN-service. Deze software codeert uw gegevens, zelfs voordat uw internetprovider of de WiFi-provider van de coffeeshop deze ziet. De gegevens gaan vervolgens naar de VPN en van de VPN-server naar uw online bestemming – alles van uw bankwebsite tot een website voor het delen van video’s tot een zoekmachine. De online bestemming ziet uw gegevens als afkomstig van de VPN-server en zijn locatie, en niet van uw computer en uw locatie.

Als u verbinding maakt met internet zonder VPN, ziet uw verbinding er als volgt uit:

Hoewel het de standaard is, heeft dit soort verbinding enkele gebreken. Al uw gegevens zijn openbaar en elke geïnteresseerde partij kan een kijkje nemen in wat u verzendt.

Het internet is een verzameling servers die verantwoordelijk zijn voor het opslaan en aanbieden van websites aan iedereen die ze wil bekijken. Die servers praten altijd met elkaar, inclusief het delen van uw gegevens met elkaar om u uiteindelijk een pagina te laten doorbladeren. Geweldig voor u om te kunnen surfen, maar niet geweldig voor privacy.

Online gaan is als een commerciële vlucht met een luchtvaartmaatschappij. De ticketagent, bagage-afhandelaars, beveiligingspersoneel en stewardessen hebben allemaal gegevens nodig om u tussen steden te leiden. Een vergelijkbare informatie-uitwisseling vindt plaats op internet.

Als u alleen maar naar een leuke website kijkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het maakt niet uit of iemand uw gegevens ziet. Maar als het online bankieren, zakelijke e-mail of iets anders is dat een beetje gevoeliger is, is het een ander verhaal.

Nu, hier is hoe dezelfde verbinding eruit ziet met een VPN ingeschakeld:

Wanneer u een VPN-service gebruikt, worden uw gegevens gecodeerd (omdat u hun app gebruikt), in gecodeerde vorm naar uw ISP en vervolgens naar de VPN-server. De VPN-server is de derde partij die namens u verbinding maakt met internet. Dit lost het privacy- en beveiligingsprobleem voor ons op een aantal manieren op:

 • De doelsite ziet de VPN-server als de oorsprong van het verkeer, niet u.
 • Niemand kan (gemakkelijk) u of uw computer identificeren als de bron van de gegevens, noch wat u doet (welke websites u bezoekt, welke gegevens u overbrengt, enz.).
 • Uw gegevens zijn gecodeerd, dus zelfs als iemand kijkt naar wat u verzendt, zien ze alleen gecodeerde informatie en geen onbewerkte gegevens.

Zoals u zich kunt voorstellen, is een dergelijk scenario veel veiliger dan op de traditionele manier verbinding maken met internet. Maar hoe veilig is het precies? Laten we het uitzoeken:

Hoe veilig is een VPN?

VPN-beveiliging veroorzaakt debat tussen IT-professionals en anderen in de branche, en geen twee services zijn identiek in hun aanbod of beveiliging. Er zijn twee hoofdfactoren:

 • De beperkingen van het type VPN-technologie dat door een provider wordt gebruikt.
 • Wettelijke en beleidsmatige beperkingen die van invloed zijn op wat met die technologie kan worden gedaan. De wetten van het land waar de server en het bedrijf dat de VPN levert zich bevinden en het eigen beleid van het bedrijf beïnvloeden hoe het bedrijf deze technologie in hun service implementeert.

Laten we deze factoren eens nader bekijken.

VPN-protocollen

VPN-protocollen definiëren hoe de service gegevensoverdracht via een VPN verwerkt. De meest voorkomende protocollen zijn PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 en OpenVPN. Hier is een kort overzicht:

 • PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol). Dit is een van de oudste gebruikte protocollen, oorspronkelijk ontworpen door Microsoft. Voordelen: werkt op oude computers, maakt deel uit van het Windows-besturingssysteem en is eenvoudig in te stellen. Nadelen: volgens de normen van vandaag is het nauwelijks veilig. Vermijd een provider als dit het enige aangeboden protocol is.
 • L2TP / IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol). Dit is een combinatie van PPTP en Cisco’s L2F-protocol. Het concept van dit protocol is goed – het gebruikt sleutels om een ​​veilige verbinding tot stand te brengen aan elk uiteinde van uw datatunnel – maar de uitvoering is niet erg veilig. De toevoeging van het IPsec-protocol verbetert de beveiliging een beetje, maar er zijn berichten over het vermeende vermogen van NSA om dit protocol te breken en te zien wat er wordt verzonden. Het maakt niet uit of die echt waar zijn, het feit dat er überhaupt een debat is, is misschien genoeg om dit ook te voorkomen.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). Dit is een ander door Microsoft gebouwd protocol. De verbinding wordt tot stand gebracht met wat SSL / TLS-codering ( tegenwoordig de facto standaard voor webencryptie). De kracht van SSL en TLS is gebaseerd op cryptografie met symmetrische sleutels; een opstelling waarin alleen de twee bij de overdracht betrokken partijen de gegevens kunnen decoderen. Over het algemeen is SSTP een zeer veilige oplossing.
 • IKEv2 (Internet Key Exchange, versie 2). Dit is nog een ander door Microsoft gebouwd protocol. Het is een herhaling van de vorige protocollen van Microsoft en een veel veiligere. Het biedt u een aantal van de beste beveiliging.
 • OpenVPN. Dit neemt het beste in de bovenstaande protocollen weg en lost de meeste fouten op. Het is gebaseerd op SSL / TLS en het is een open source-project, wat betekent dat het voortdurend wordt verbeterd door honderden ontwikkelaars. Het beveiligt de verbinding met behulp van sleutels die alleen bekend zijn bij de twee deelnemende partijen aan beide uiteinden van de verzending. Over het algemeen is het het meest veelzijdige en veilige protocol dat er is.

Over het algemeen kunt u met de meeste VPN’s het protocol selecteren dat u gebruikt. Hoe veiliger het protocol waarmee u verbinding maakt (OpenVPN, IKEv2), hoe veiliger uw hele sessie zal zijn.

Helaas kunt u met niet alle apparaten al deze protocollen gebruiken. Omdat de meeste van hen door Microsoft zijn gebouwd, kunt u ze op alle Windows-pc’s gebruiken. Voor Apple-apparaten zult u enkele beperkingen tegenkomen. L2TP / IPsec is bijvoorbeeld het standaardprotocol voor de iPhone. En Android… nou, Android heeft een aantal eigen problemen, waar we later op zullen ingaan.

Basis voor codering

Kort gezegd werkt codering door:

 1. Beginnend met gewone gegevens
 2. Een sleutel (geheime code) toepassen om de gegevens te transformeren
 3. Eindigend met gecodeerde gegevens

De gecodeerde gegevens kunnen alleen worden gelezen door iemand met de originele sleutel die wordt gebruikt om de gegevens te coderen.

Moderne coderingsalgoritmen werken volgens dit principe, waarbij de tweede stap zeer complex is en waardig onderzoek op doctoraal niveau is. Waar u op moet letten, is dat uw gegevens worden gecodeerd met het AES-algoritme van minimaal 128 bits. Veel van de beste VPN’s die er zijn gaan een stapje hoger en bieden AES-256-codering, waaronder NordVPN, Surfshark en ExpressVPN.

Uw VPN kan superveilig zijn, maar het komt allemaal neer op het verbindingsprotocol, het coderingsmechanisme dat wordt gebruikt om uw informatie te verwerken.

Wettelijke beperkingen en bedrijfsvisie

(Opmerking: dit is geen juridisch advies. Alleen voor entertainmentdoeleinden.)

Alle goede VPN-bedrijven zullen er alles aan doen om uw gegevens, uw privacy en uw algehele beveiliging op het web te beschermen. Houd er rekening mee dat ze nog steeds onderworpen zijn aan de wet in het rechtsgebied waarin ze zich bevinden, die hun service kan beïnvloeden.

Afhankelijk van de lokale wetgeving van het land waar de VPN is gevestigd, kan het bedrijf door een gerechtelijk bevel worden gedwongen om alle records die ze hebben met betrekking tot uw activiteit te delen – en in deze gevallen kunnen er internationale overeenkomsten tussen landen zijn om informatie te delen. Als u voldoende onderzoek doet, vindt u mogelijk een VPN in een land dat dergelijke overeenkomsten niet heeft met uw land.

Dus uiteindelijk bent u alleen beveiligd met een VPN als het niet alleen bereid en technisch in staat is om uw informatie veilig en privé te houden, maar ook als het wettelijk is toegestaan om dit te doen. We pakken dit onderwerp een beetje meer in het algemeen en de focus op het beantwoorden van de algemene vraag:

Is het legaal om een ​​VPN te gebruiken?

In één woord, ja. Maar niet altijd.

Ten eerste is VPN als concept enigszins nieuw in “juridische jaren”, dus niet alle rechtsgebieden zijn erin geslaagd het bij te houden. Dit betekent dat de regels troebel zijn en op veel manieren kunnen worden geïnterpreteerd.

Over het algemeen lijken VPN’s in de meeste landen goed te gebruiken, vooral in de VS, Canada, het VK en de rest van West-Europa. (Belangrijk! Wat hier van belang is, is uw fysieke locatie wanneer u de VPN gebruikt.)

Over het algemeen zijn VPN’s vaak niet goed in China, Turkije, Irak, Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland, Oman, Rusland, Iran, Noord-Korea en Turkmenistan.

Om meer te weten te komen over de legaliteit van VPN in uw land, vindt u de wetten van uw lokale overheid en bekijkt u deze uitgebreide bron van antwoorden op de vraag of een VPN legaal is in uw land – we doorlopen meer dan 190 landen en vertellen u wat er speelt.

In landen met autoritaire regimes – nee, dan is het niet legaal. Momenteel hebben een groot aantal landen in het Midden-Oosten en landen met autoritaire, pro-moslimregimes het gebruik van VPN’s verboden.

China, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, India, Turkije, Iran, Rusland, Thailand en nog een paar dozijn landen hebben VPN’s verboden. In deze landen is het gebruik van een VPN illegaal, maar als u toegang tot VPN verkoopt, kunt u geen gevangenisstraf krijgen.

Zoals te verwachten, zijn Azië en het Midden-Oosten de grootste consumenten van VPN’s, waarbij Vietnam, Thailand, Saoedi-Arabië, Turkije, India en de VAE bovenaan de hitlijsten staan. De landen met het minste VPN-gebruik zijn Canada, Australië, Japan, Polen, Frankrijk en Nederland.

Hoe gebruik ik een VPN?

Als u een VPN wilt gebruiken, moet u zich abonneren op een VPN-service. Prijzen verschillen en veel providers bieden gratis proefversies. Verwacht gemiddeld $ 4- $ 12 per maand – langetermijnplannen bieden meestal aanzienlijke kortingen.

Opmerking: u hebt nog steeds uw ISP-internetverbinding nodig om een ​​VPN te gebruiken. 

Maakt een VPN me volledig anoniem online?

Kortom, nee. Maar de mate waarin dit het geval is, is nog steeds indrukwekkend.

Zonder een VPN is uw verbinding volledig open en kunnen uw internetprovider, de wifi-router van het café, elke server onderweg of een persoon met de juiste tools naar uw gegevens kijken. Het gebruik van een VPN lost veel van die problemen op door uw verzending te coderen en het te laten lijken alsof het de server zelf is die de verbinding maakt en niet u.

Onderzoek het volgende om de mate van uw anonimiteit te helpen bepalen.

 • Houdt de service logboeken bij?
 • Het rechtsgebied waaronder de VPN is gevestigd. In sommige gevallen kunnen ze wettelijk verplicht zijn om gegevens bij te houden. Wat gebeurt er als een overheid vragen komt stellen?
 • Houdt de service betalingsgegevens bij? Bevatten die records identificerende informatie?
 • Is er voldoende codering en een veilig verbindingsprotocol?

Niet elke VPN zal u hetzelfde beschermen. Als u uw keuze verstandig maakt, kunt u de hierboven beschreven zorgen aanpakken. Hier is onze vergelijking van de beste VPN’s op de markt om u te helpen.

VPN-logbeleid

De logboeken die een VPN bijhoudt, hebben een aanzienlijke invloed op de mate van anonimiteit en privacy die u hebt met hun service. De logboeken die een provider kan bijhouden, zijn onder meer:

 • gebruikersactiviteit
 • IP-adressen
 • tijdstempels voor verbinding / verbreking
 • gebruikte apparaten
 • betalingslogboeken

Met dergelijke logboeken wordt u iets minder anoniem, omdat uw IP kan worden verbonden met een bepaalde browsesessie die u had. Het is natuurlijk heel moeilijk dit aan je te binden, maar het is nog steeds een beetje uitvoerbaar als een of ander bureau opzettelijk genoeg is.

Over het algemeen geldt dat hoe minder logs uw provider bijhoudt, hoe beter, met “geen logs” als de ideale situatie.

Wees voorzichtig. Veel services verklaren dat u privacy hebt op hun diensten, maar u moet hun privacybeleid bekijken om hun kleine lettertjes te zien en welke gegevens ze daadwerkelijk bewaren, of ze zullen aangeven dat hun land geen bewaring van gegevens vereist, maar ze vermelden niet hun eigen beleid voor gegevensbewaring.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Het uitvoeren van een goede VPN-service kost veel geld – robuuste servers, gegevensoverdracht, infrastructuur, werknemers, enzovoort. Als de service gratis wordt aangeboden, moet u overwegen welke compromissen mogelijk zijn gemaakt. Zijn ze activiteiten aan het loggen om hun eigen redenen? Zien ze hun eigen advertenties? Worden uw gegevens verkocht aan derden?

Betalen voor een VPN is geen enorme investering. We hebben een aantal geweldige oplossingen gevonden voor slechts $ 3-5 per maand, wat niet veel lijkt in ruil voor gemoedsrust en verbeterde online privacy. We hebben een aparte pagina over de verschillen tussen betaalde en gratis VPN.

Hoeveel kost een VPN?

Het gemiddelde van de 70 populaire VPN’s is $ 4,99 per maand, wat je veel vertelt over wat voor soort kosten dit meestal is. VPN’s die meer dan $ 10 kosten zijn ongewoon, en er is niet veel reden om ze te kopen, omdat er meer betaalbare oplossingen zijn.

De meeste services geven grote kortingen als je bereid bent je vooraf twee tot drie jaar in te schrijven, in plaats van je abonnement maandelijks te vernieuwen. NordVPN – een VPN waar we erg van genieten – kost bijvoorbeeld $ 11,95 als deze maandelijks wordt betaald, maar je kunt hun 3-jarig abonnement nemen voor slechts $ 3,49 / maand (dat is 70% korting).

Kan ik een VPN gebruiken voor torrenting?

Over het algemeen wel, maar dat hangt af van de specifieke service die je gebruikt en ook van het soort dingen dat je torrent.

Torrenting is een algemene naam voor een specifiek protocol dat wordt gebruikt om gegevens en bestanden over het web over te dragen, maar niet voor de feitelijke soorten bestanden. Hoewel het in het algemeen veel slechte pers krijgt, is het prima en legaal als je bestanden overdraagt ​​waarop je de rechten hebt. Piraterij is daarentegen volledig illegaal, ongeacht de tools die u daarvoor gebruikt.

Dan is er het eigen beleid van de VPN met betrekking tot torrenting en hoe ermee wordt omgegaan. Met de meeste hoogwaardige VPN-oplossingen op de markt is torrenting mogelijk. Volgens ons onderzoek kun je torrent met alle populaire VPN’s – NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN en PIA.

Als het gaat om het beveiligingsaspect van torrenting, komt het allemaal neer op het beleid van de VPN met betrekking tot zaken als loggen of het delen van uw gebruikersgegevens. Over het algemeen, als een VPN geen logbestanden bijhoudt, houden ze ze ook niet bij voor uw torrent-activiteit.

Een ander aandachtspunt bij het kiezen van een VPN voor torrenting zijn de downloadsnelheden die de service kan bieden. Natuurlijk kan dit soort informatie moeilijk te vinden zijn; meestal kom je er pas achter nadat je de VPN hebt gekocht. We hebben onze eigen testen uitgevoerd en op basis daarvan kunnen we deze VPN’s aanbevelen vanwege hun goede downloadsnelheden: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN en PIA.

Kan ik een VPN gebruiken om Netflix en Hulu te bekijken?

Ja. Maar zoals bij de meeste dingen op deze lijst, komt het allemaal neer op de specifieke VPN die u gebruikt.

Het probleem met Netflix is ​​dat, hoewel het nu beschikbaar is in meer dan 130 landen, niet alle shows gelijk verdeeld zijn.

Vanwege gecompliceerde licentieovereenkomsten die zijn gesloten vóór de grote internationale uitrol van Netflix, behouden verschillende tv-zenders de rechten op zelfs enkele van Netflix’s eigen programma’s, wat effectief voorkomt dat Netflix deze programma’s legaal op hun platform beschikbaar stelt.

Ingewikkelde juridische zaken, maar VPN’s kunnen hier helpen.

De manier waarop Netflix en Hulu een deel van hun inhoud in delen van de wereld blokkeren, is gebaseerd op locatiefilters. Dit betekent dat als je in een niet-ondersteund land bent, je bent geblokkeerd.

VPN’s maken dit eenvoudig op te lossen. Omdat je de server kunt selecteren waarmee je verbinding wilt maken, hoef je alleen maar verbinding te maken met een server in een land waar die show beschikbaar is om bepaalde Netflix-shows te ontgrendelen. Dat is alles. 

Werkt een VPN op Android en iOS?

Nogmaals, dat is een ja.

Met veel van de beste VPN-services die er zijn, kun je ook mobiele apps downloaden voor Android of iOS.

Hier zijn onze beste VPN’s voor Android : NordVPN, ExpressVPN en Surfshark.

Met beide platforms kunt u vrij eenvoudig een VPN-verbinding opzetten. Op de iPhone kunt u dat bijvoorbeeld doen in Instellingen → Algemeen → VPN.

Dat gezegd hebbende, wees voorzichtig als je wordt verleid door een van de gratis VPN-apps voor Android of iOS. Er is onderzoek door een team van specialisten (van CSIRO’s Data61, de University of New South Wales, het International Computer Science Institute en de University of California Berkeley), die meer dan 280 gratis Android-apps gebruiken die Android VPN-machtigingen gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat 38% van die apps malware bevat, 84% lekt gebruikersverkeer en 75% gebruik trackingbibliotheken. 

Werkt een VPN op Kodi / SmartTV?

Uw smart-tv’s en Kodi-boxen zijn nog meer dingen die een live internetverbinding vereisen om u van hun goodies te voorzien. En daarmee kan een VPN u helpen die streams privé te houden, zodat alleen u en de service zelf weten waar u naar kijkt.

Er zijn twee manieren waarop u een VPN-verbinding op uw smart-tv kunt inschakelen:

 • configureer het op het apparaat zelf,
 • configureer het rechtstreeks op uw router – bescherm effectief uw hele thuisnetwerk en alles wat ermee is verbonden (we zullen dit in de volgende sectie hieronder behandelen).

Laten we ons hier op de eerste concentreren. Over het algemeen hebben veel van de kwaliteits-VPN’s de mogelijkheid om ze rechtstreeks op uw smart-tv te configureren. NordVPN – een van onze aanbevolen VPN’s – wordt bijvoorbeeld geleverd met een app voor Android TV en gedetailleerde instructies voor Kodi / OpenELEC en Apple TV. Andere VPN’s op de markt bieden vergelijkbare opties.

Enkele netwerken die smart tv-apparaten en -boxen ondersteunen: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

Hoe installeer ik een VPN op mijn router?

is de beste manier om ervoor te zorgen dat alles wat met die router is verbonden, via een veilige VPN-verbinding wordt doorgestuurd. In dat scenario hoeft u niet langer afzonderlijke apps op uw mobiele apparaten, laptops, smart-tv’s of iets anders met webtoegang te installeren.

Zorg eerst dat uw router compatibel is met VPN’s. Dit kan op de website van de fabrikant die de router heeft geproduceerd. Vaak zijn de meeste DD-WRT en FlashRouters compatibel met VPN’s.

De installatie is eenvoudig en vereist dat u zich aanmeldt bij uw router en vervolgens een aantal standaardformulieren invult – niets dat u niet kunt verwerken.

VPN & Tor – Hoe ze samen te gebruiken

Hoewel Tor en VPN fundamenteel verschillen, kunnen ze nog steeds samen worden gebruikt voor maximale beveiliging en online privacy.

 • Tor geeft je de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het web door je verbinding te routeren via een aantal willekeurige knooppunten, terwijl je die verbinding ook in elke fase codeert.
 • VPN geeft u toegang tot één server tegelijk.

De aard ervan is in principe een beetje anders, en daarom kunnen we dingen als “Tor of VPN is beter dan de andere” niet zeggen.

Een van de goede dingen van Tor is dat je het 100% gratis kunt gebruiken en er zijn geen ingebouwde beperkingen voor die gratis versie. Het enige wat u hoeft te doen is de officiële Tor-webbrowser pakken. Zodra u het hebt, hoeft u het alleen maar te starten zoals uw standaard Chrome- of Firefox-browser, op de knop Verbinden te klikken en u bent aan de slag.

Hoe uw VPN en Tor te combineren:

 1. Schakel uw VPN-verbinding normaal in. Vanaf dit moment verloopt alles wat met internet communiceert via uw VPN.
 2. Open uw Tor-browser en maak verbinding met Tor.

In dit stadium hebt u tegelijkertijd de VPN-verbinding en de Tor-webbrowser. Het belangrijkste nadeel van een dergelijke configuratie is dat deze veel langzamer zal zijn dan uw standaardverbinding met alleen VPN. Tor alleen vertraagt ​​je ervaring merkbaar, en in combinatie met een VPN kunnen de resultaten nog dramatischer zijn. Aan de positieve kant, het geeft je super privacy, wat een enorm pluspunt is.

Wat is VPN?

Een Virtual Private Network of VPN is een stukje software dat uw IP-adres verandert en al uw internetverkeer codeert. Dit verbetert de online privacy en beveiliging en helpt gebruikers om online censuur te omzeilen die is opgelegd door de overheid, ISP’s of andere organisaties of personen die websites blokkeren.

Voordelen van het gebruik van een VPN

Het gebruik van een VPN-service heeft verschillende voordelen, deze zijn:

 • Voorkomen dat uw internetprovider (ISP) ziet wat u op internet doet
 • Dit maakt het ook erg goed in het voorkomen van algemene overheidstoezicht van de soort uitgevoerd door de NSA.

Bovendien kunnen websites uw echte IP-adres of uw ISP niet zien. Het enige dat ze kunnen zien is het IP-adres van de VPN-server, dat meestal wordt gedeeld met veel VPN-gebruikers om elke individuele gebruiker verder te beschermen.

In tegenstelling tot ISP’s bewaren gerenommeerde VPN-services deze logboeken echter niet voor later gebruik. Veel privacygerichte VPN-services gaan zelfs verder en maken er ook een punt van om alle logbestanden van de metagegevensverbinding te verwijderen die klanten mogelijk indirect aan hun activiteit op internet kunnen koppelen.

Voorkomt dat websites uw IP-adres zien

Uw internetprotocoladres of IP-adres is hoe u online wordt geïdentificeerd. Bij gebruik van een VPN wordt dit vervangen door het IP-adres van uw VPN-provider, waardoor het voor websites moeilijker wordt u te identificeren.

Dit gaat een lange weg naar de bescherming van uw privacy tijdens het surfen op het web. En het maakt het ook moeilijker voor adverteerders om u te richten met advertenties.

Versla censuur

Met een VPN kunt u censuur omzeilen, of het nu door een repressief regime is of door WiFi-beheerders van uw universiteit of kantoor.

Door verbinding te maken met een VPN, kunt u toegang krijgen tot geblokkeerde websites, gewoon door verbinding te maken met een VPN-server die zich ergens bevindt waar de inhoud niet wordt gecensureerd.

Geeft u toegang tot streamingdiensten zoals Netflix

Met een VPN hebt u toegang tot buitenlandse streamingdiensten die in uw land zijn geblokkeerd – ongeacht waar u zich echt bevindt. Maak gewoon verbinding met een VPN-server in het betreffende land, en wat het internet betreft: het is net of u er fysiek bent!

Door bijvoorbeeld verbinding te maken met een VPN-server in de Verenigde Staten, kunt u Amerikaanse Netflix-inhoud streamen. De Amerikaanse versie van de dienst heeft meer tv-shows en films dan alle andere Netflix-catalogi in andere landen. Je kunt ook een VPN gebruiken om YouTube- video’s te deblokkeren door regionale beperkingen te omzeilen door te doen alsof je in een land bent waarin de video beschikbaar is.

Of, als u verbinding maakt met een VPN-server in het VK, kunt u BBC iPlayer gratis in het buitenland bekijken.

Beschermt u tegen hackers

Hoe weet je dat de wifi in je plaatselijke coffeeshop veilig is? Antwoord… dat doe je niet. Dit geldt overal voor gratis openbare wifi. En het gebruik van onveilige wifi is een open uitnodiging voor criminele hackers om uw gevoelige gegevens te stelen.

Een VPN beschermt u wanneer u alle vormen van openbare wifi gebruikt, omdat uw gegevens veilig zijn gecodeerd.

Wat is een VPN? Heb je er een nodig?

VPN’s zijn zo eenvoudig in te stellen en te gebruiken dat iedereen het kan – geen technische achtergrond vereist. Ontdek hoe u een VPN kunt gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde inhoud, uw online beveiliging te verbeteren, uw digitale privacy en vrijheid te beschermen en nog veel meer.

Nieuw bij VPN’s? Geen zorgen – iedereen moet ergens beginnen!

Bij VPNproxy.nl zijn we er om te helpen. Als je je nog steeds afvraagt ​​wat een VPN is, hoe het werkt, waar je het kunt gebruiken en welke je moet kiezen, ben je hier aan het juiste adres. Doe mee en we werpen wat licht op alles wat een nieuwkomer moet weten over de basisprincipes van deze superhandige technologie. En maak je geen zorgen over de technische stukjes!

Laten we er meteen in duiken, zullen we?

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een virtueel privénetwerk biedt een hogere mate van bescherming en privacy terwijl u op internet surft, zowel thuis als buitenshuis.

Maar hoe bereikt het dit?

Simpel gezegd, een VPN zorgt voor een veilige verbinding via openbare netwerken (zoals wifi in het openbaar vervoer, hotels of uw favoriete café) en thuisnetwerken (zoals die van uw internetdienst).

Door uw verkeer door gespecialiseerde servers te leiden en uw gegevens te coderen, verbergen VPN’s uw online activiteiten en beschermen u tegen de vele gevaren op het web – van aanvallen van hackers tot gegevensverkoop, identiteitsdiefstal en nog veel meer.

Voorlopig genoeg theorie! Hoe zien de dingen er in de praktijk uit?

VPN’s zijn op veel gebieden online nuttig. Ze bieden niet alleen een betere beveiliging voor u en uw apparaten, maar ze kunnen u ook helpen om censuur te omzeilen en overal toegang te krijgen tot geografisch geblokkeerde inhoud op internet !

Dus, als je toegang wilt tot Netflix USA, tv kijken in een land buiten de USA, terwijl je in het buitenland bent, of je bent gewoon een pleiter voor een internet zonder grenzen, een solide VPN met een grote server lijst en hoge snelheden zal geheel nieuwe entertainmentwerelden openen om van te genieten.

VPN’s zijn tegenwoordig overal. Van grote bedrijven tot overheidsinstellingen, VPN-technologie wordt vaak gebruikt om externe en veilige toegang tot de netwerken van de organisatie te bieden.

Bovendien gebruiken veel gewone mensen die waarde hechten aan hun privacy – net als jij – virtuele privénetwerken om de blootstelling te minimaliseren en zichzelf te beschermen tegen de vele bedreigingen die online kunnen worden gevonden. Anderen hebben eenvoudigweg een manier nodig om gecensureerde inhoud in hun land te omzeilen, of geografische beperkingen voor streams en services in het buitenland.

Hoe het ook zij, het komt erop neer dat VPN’s het internet helpen verbeteren.

Waar is een VPN goed voor?

We hebben u al een hint gegeven over wat een VPN voor u kan doen. Nu is het tijd om de verschillende situaties uit te breiden waarin VPN’s helpen. Er zijn er nogal wat, dus we hebben een gedetailleerde lijst voor je gemaakt:

Netflix, BBC, Hulu, Amazon Prime Video en andere geoblocked inhoud deblokkeren

Wil je de volledige Netflix-catalogus krijgen, zelfs als je niet in de Verenigde Staten bent? Of misschien wil je Hulu overal bekijken ? Hoe zit het met het streamen van een aantal BBC-series buiten het Verenigd Koninkrijk ? U kunt zelfs eenvoudig toegang krijgen tot Amazon Prime Video, ongeacht waar u zich bevindt.

Meestal zou je dat niet kunnen doen vanwege geoblokking. Maar met de juiste VPN kunt u gemakkelijk doen alsof u in welk land u ook bent, door websites met geografische beperkingen voor de gek te houden door te denken dat u vanaf de juiste locatie surft.

Veel streamingdiensten maken gebruik van geavanceerde VPN-detectiemaatregelen. Niet alle VPN’s kunnen omzeilen, maar er zijn sommige, zoals NordVPN, die vrijwel alles kunnen deblokkeren.

Betere bescherming van openbare netwerken

Gebruik je vaak gratis wifi in parken, hotels, cafés of elders? Dan moet u waarschijnlijk weten wat de risico’s zijn van onbeveiligde openbare netwerken. Tussen wifi-spoofing, honeypot-aanvallen en hackers die uw gegevens gemakkelijk willen onderscheppen, is het een heel slecht idee om uw persoonlijke apparaten op dergelijke plaatsen te gebruiken zonder extra bescherming.

Een VPN zorgt voor alles, zodat u in alle veiligheid kunt genieten van de verschillende openbare wifi-netwerken, zonder nieuwsgierige ogen.

Hogere niveaus van anonimiteit

VPN’s die u ‘volledige’ anonimiteit verlenen, is een mythe, maar het is waar dat ze uw gevoelige gegevens verbergen voor degenen die deze willen misbruiken of zelfs willen stelen.

Door uw internetactiviteit te maskeren, zorgt een VPN ervoor dat uw surfgedrag verborgen blijft voor uw ISP (Internet Service Provider) en in extreme gevallen de overheid.

Iedereen heeft recht op privacy en een waardevolle VPN werkt hard om dit recht voor zijn gebruikers te behouden.

Omgaan met censuur

Als u van plan bent een land te bezoeken dat serieuze internetcensuur oplegt – of momenteel in een land woont – kunt u dit probleem omzeilen met een VPN. Een betrouwbare VPN-service geeft u toegang tot veel sites en services die voorheen niet beschikbaar waren.

Of het nu Google en Facebook in China, VoIP-apps in Dubai of Westerse media in Rusland zijn, u hoeft zich geen zorgen meer te maken over censuur door de overheid.

Onbeperkte toegang tot internet op school of op het werk

Het is gebruikelijk dat scholen, universiteiten en werkplekken de toegang beperken tot inhoud die ongeschikt of afleidend is. Er is vaak een goede reden voor dergelijke beperkingen, maar soms kunnen de blokken een beetje te ver gaan.

Als je het zat bent dat sites met politieke discussies op de zwarte lijst staan, of als je je gewoon wilt aanmelden bij Facebook en je nieuwsfeed wilt bekijken, is de slimme oplossing om een ​​VPN te gebruiken. Maar houd er rekening mee dat u mogelijk te maken krijgt met gevolgen als u betrapt wordt – ga op eigen risico te werk.

Verbetering van uw internetverbinding

Hoewel het gebruik van een VPN altijd een beetje van je internetsnelheid zal kosten, kan het ook helpen om het beter te maken !

Dit klinkt misschien raar, maar als je je realiseert dat veel ISP’s verbindingen actief smoren wanneer ze detecteren dat je streamt, grote bestanden downloadt of in het algemeen veel bandbreedte gebruikt, begint het zinvol te worden.

Wanneer een VPN uw gegevens codeert, zal het voor iedereen – inclusief uw ISP – heel moeilijk zijn om te ontcijferen dat het echt van u is en u zult geen beperking ervaren. Het resultaat? Een niet-verstopte, snellere internetverbinding en geen geknoei met de service waarvoor u betaalt.

Veilige, onbeperkte torrenting

Hoewel torrenting zelf niet illegaal is, is het downloaden van illegale inhoud dat wel. Om deze reden verbieden nogal wat landen alle grote torrent-sites.

Als u zich in een van deze landen bevindt, geeft een VPN u toegang tot deze websites – maar waar ter wereld u ook bent, een VPN houdt al uw torrent-activiteiten verborgen voor nieuwsgierige blikken.

Niet alle VPN’s staan ​​torrenting toe op hun servers, maar sommige, zoals CyberGhost, bieden speciaal aangewezen P2P-servers die zijn geoptimaliseerd voor torrenting.

Veilig streamen op Kodi, Popcorn Time of Putlocker

Als u Kodi, Popcorn Time of Putlocker gebruikt, kan een VPN uw streamingervaring aanzienlijk verbeteren. U kunt uw locatie maskeren en toegang krijgen tot elke gewenste inhoud, inclusief films en tv-programma’s met geografische beperkingen voor specifieke landen of regio’s.

Misschien nog belangrijker, een VPN houdt uw verbinding anoniem en veilig. Niemand zal uw activiteit kunnen bespioneren, inclusief overheidsinstanties en zelfs uw eigen ISP. U bent beschermd tegen online bedreigingen, zoals malware en spyware, die kunnen worden ingebed in add-ons of extensies van derden.

Bij VPNproxy.nl moedigen we de distributie van illegale inhoud niet aan, maar ondersteunen we online vrijheid en privacy.

Kortom, er zijn veel manieren waarop een VPN u kan helpen een beter, onbeperkt internet te ervaren. Of u nu aan privacy, beveiliging of entertainment denkt, u haalt veel meer uit internet. Lees ons artikel over de verschillende soorten VPN’s en wanneer u ze kunt gebruiken voor meer informatie over het verschillende gebruik van VPN’s.

VPN’s versus proxyservers

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je een VPN zou moeten kiezen boven een eenvoudige proxyserver om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot geoblocked content. Een proxyserver is een middle-man die uw IP-adres op internet maskeert, zonder iets te doen om uw gegevens te beveiligen. Als het wijzigen van uw IP-adres de enige taak is waarnaar u op zoek bent, kan een proxy een goede optie zijn.

Een VPN zal echter uw IP-adres wijzigen en tegelijkertijd uw informatie coderen. Je kunt het zien als een twee in één service. 

Hoe werken VPN’s?

Het begint allemaal met uw VPN-client – de interface waar u uw VPN-verbindingen beheert. Nadat u het hebt gestart, kunt u een server selecteren op een locatie naar keuze die verantwoordelijk is voor het omleiden en coderen van uw webverkeer.

Normaal gesproken zouden de details van uw verkeer zichtbaar zijn voor uw ISP. Wanneer u uw VPN start, ziet de ISP echter alleen dat u een verbinding tot stand hebt gebracht met een VPN-server – alles wat buiten het bereik is. Uw gegevens worden via de VPN gerouteerd voordat ze op hun bestemming aankomen.

U verkrijgt ook een ander IP-adres dan uw echte, zodat uw online identiteit te allen tijde wordt beschermd. De door u gekozen bestemming weet niet dat uw verkeer afkomstig is van uw echte locatie, omdat het daadwerkelijk wordt verzonden vanaf de VPN-server.

Als dat een beetje te verwarrend klinkt, denk er dan zo over na: je VPN is de tussenpersoon die je hebt ingehuurd om ervoor te zorgen dat je gegevens achter slot en grendel staan terwijl deze worden overgedragen van jouw kant naar de website of service die je bezoekt. Het geeft je ook privacy door je echte IP, apparaat en locatie verborgen te houden (hoewel ze mogelijk nog steeds zichtbaar zijn voor de VPN-provider).

Wat alle anderen betreft, is uw digitale locatie waar uw VPN-server zich bevindt en is uw IP-adres het adres dat wordt verstrekt, dat wordt gedeeld met mogelijk duizenden andere gebruikers. Als u bijvoorbeeld bent verbonden met een server in Duitsland, hebt u nu een Duits IP-adres ergens in Berlijn of Frankfurt.

Houd er rekening mee dat dit slechts een eenvoudige uitleg is van een zeer complexe technologie. 

VPN-protocollen

VPN-codering is veel meer. Een van de belangrijkste onderdelen is het kiezen van het juiste protocol.

De meeste VPN’s gebruiken een of meer van de volgende protocollen: PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 en OpenVPN. Meestal kunt u er eenvoudig tussen schakelen via het instellingenmenu.

Gebruik als vuistregel waar mogelijk OpenVPN – het biedt de beste balans tussen snelheid en veiligheid. Als je nieuwsgierig bent naar de fijnere details van VPN-protocollen.

VPN beveiliging

Zijn VPN’s veilig?

Het hangt af van uw bedreigingsscenario. Als u toegang wilt tot streaming- en gaming-services zoals Netflix, Hulu of Steam US-bibliotheken, is alleen een VPN voldoende. Evenzo, als u vaak openbare wifi gebruikt, bent u veilig bij een betrouwbare provider.

Aan de andere kant, als u staatstoezicht moet vermijden, moet u niet op één enkele privacytool vertrouwen om u te beschermen. Een combinatie van een VPN, Tor-browser, The Onion Router of I2P is nodig om de ene beveiligingslaag van de andere te isoleren. Met dat in gedachten, zou u moeten begrijpen dat zelfs geavanceerde instellingen niet zullen helpen als justitie u target.

Als u een VPN nodig hebt voor online privacy, wilt u de achtergrond van een potentiële provider onderzoeken, met name hun rechtsgebied, toepasselijke wetgeving inzake gegevensbewaring, privacybeleid en feedback van klanten.

Is torrenting via een VPN veilig?

Als een provider P2P expliciet toestaat en servers vermeldt die torrenting ondersteunen, dan ben je goed. U moet echter eerst een paar beveiligingscontroles uitvoeren voor DNS-lekken om ervoor te zorgen dat uw VPN uw echte IP-adres niet lekt.

Als je torrent zonder VPN, kan iedereen die hetzelfde bestand downloadt je IP-adres zien. Als een VPN is ingeschakeld, zien ze je nep, door VPN verstrekte IP-adres.

Tot slot, hier is een belangrijke opmerking met betrekking tot schending van het auteursrecht mededelingen: VPN-aanbieders ontvangen routinematig mededelingen over inbreuk op het auteursrecht (omdat, op het einde, je het bent met behulp van hun IP’s). VPN-bedrijven hanteren verschillende benaderingen. Sommige providers zullen de klantgegevens van inbreukmakende gebruikers overhandigen. Anderen sluiten recidivisten gewoon af. Sommige bedrijven negeren DMCA-berichten ‘stilzwijgend’. Als u deel wilt nemen aan P2P, zoek dan naar bedrijven die dat laatste doen.

Ben ik veilig wanneer ik openbare wifi-hotspots gebruik met een VPN?

In de meeste gevallen wel. VPN’s coderen het verkeer tussen uw apparaat en VPN-servers. Dus hackers kunnen uw gegevens niet lezen. Als je toevallig verbinding maakt met een nep Wifi-hotspot, sommige ondernemende hackers die op openbare plaatsen zijn ingesteld, en ze erin slagen je verkeer te onderscheppen, zien ze alleen gecodeerde gebrabbel.

Ben ik anoniem wanneer ik door een VPN blader?

Nee. Veel providers adverteren online voor volledige anonimiteit. Wat ze je niet vertellen is:

 • Hun ToS en Privacybeleid bevatten de kleine lettertjes die suggereren dat er wordt gelogd.
 • In hun privacybeleid staat “we loggen niet” zonder in detail te treden.

Voorbeeld:

U kunt ook niet weten hoe geloofwaardig een nul-logboekclaim is, vooral omdat het runnen van een enorme IT-infrastructuur zonder logboeken onmogelijk is.

Onthouden:

 • Een VPN maakt u niet anoniem, maar verhoogt uw beveiliging en privacy online aanzienlijk.
 • Een VPN-provider weet meestal wie u bent en wat u online doet.
 • Dus als privacy een probleem is, wilt u een transparante leverancier kiezen.

Extra dingen om te overwegen:

 • Wetten voor gegevensbewaring – in veel landen kan wetshandhaving een bedrijf dwingen gebruikersactiviteiten te registreren en aan autoriteiten over te dragen. U moet dus weten waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft en welke wetten van toepassing zijn op de gegevens van zijn klanten.
 • Zwitserland, Roemenië, Seychellen, Hongarije vereisen niet dat providers gebruikerslogboeken bijhouden.
 • VPN-bedrijven die zich op privacy richten, accepteren cadeaubonnen, contant geld of Bitcoin en hebben geen echte naam, telefoonnummer, adres of bankgegevens nodig.

Waarom dalen de verbindingssnelheden wanneer ik verbinding maak met een VPN?

Om een ​​VPN te gebruiken, moet u eerst een stabiele internetverbinding met uw ISP hebben. U kunt geen inbelverbinding hebben. Ervan uitgaande dat uw basisverbindingssnelheden behoorlijk zijn, kunnen sommige factoren uw snelheden beïnvloeden wanneer u verbinding maakt met een VPN:

 • Als u een gecodeerde verbinding gebruikt, zoals OpenVPN 256-bit AES, zullen uw snelheden dalen omdat codering verwerkingskracht en tijd vereist. Hoe sterker de codering, des te groter is de snelheidsdaling.
 • Als u verbinding maakt met servers die zich op grote afstand bevinden van waar u fysiek bent, zullen uw snelheden nog verder dalen. Hoe verder de server, hoe lager uw snelheid.
 • Als u verbinding maakt met een server in de buurt, moet uw snelheidsverlies gering zijn.
 • De server waarmee u verbonden bent, wordt geladen (te veel mensen gebruiken hem tegelijkertijd).

In sommige gevallen kunnen uw snelheden verbeteren met een VPN als een provider een grote serverdekking heeft met voldoende bandbreedte. 

Tip : maak verbinding met een VPN-server die zich het dichtst bij a) uw echte locatie bevindt, b) de locatie van de service waartoe u toegang nodig hebt.

Een VPN kiezen

Het kiezen van een betrouwbare aanbieder met een goede arbeidsethos is op zichzelf al een zware klus. Due diligence is onvermijdelijk. Overweeg dus:

 • Privacy en logging – Alle VPN’s beloven privacy en anonimiteit. Er zijn echter manieren om de waarheid uit leugens te vertellen. Zie hieronder voor meer informatie over privacy en nullogs.
 • Beveiliging – De provider moet de technologie uitleggen die wordt gebruikt om uw veilige browsing te garanderen. Wordt OpenVPN ondersteund? Hoe goed is codering?
 • Cross-platform – Als u van plan bent VPN op verschillende apparaten, desktop en mobiel te gebruiken, informeer dan naar de beschikbaarheid van native apps. Als er geen native app is, kunt u de open-source OpenVPN-client instellen?
 • Gelijktijdige verbindingen – Hoeveel apparaten wilt u tegelijkertijd met VPN verbinden? Staat de provider meerdere gelijktijdige verbindingen toe, en zo ja, hoeveel?
 • Snelheid – Test, test en test. Snelheden bij gebruik van een VPN verschillen sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren: uw ISP-snelheid, de locatie van externe servers, serverbelasting en meer.
 • Serverdekking – Controleer of de provider voldoende serverdekking biedt in het land waarin u moet spoofen.
 • Technische ondersteuning – Is livechat 24/7 beschikbaar? Dit is van vitaal belang als u niet over technische vaardigheden beschikt.
 • Gratis proef – Soms is een korte proef voldoende om te zien dat een VPN niet aan uw eisen voldoet. Veel providers bieden gratis proefversies (enkele uren tot meerdere weken)
 • Geld-terug-garantie – Veel providers hebben geen niet-goed-geld-terug-garantie; anderen passen draconische beperkingen toe op hun restitutiebeleid. Lees altijd feedback van klanten – sommige providers negeren dergelijke verzoeken, hoewel hun ToS een ijzersterke terugbetaling belooft.

De criteria voor het kiezen van een fatsoenlijke VPN zijn veel. Sommige gebruikers willen toegang tot Netflix VS en dat vereiste is bepalend voor hun keuze. Bovenstaande zijn slechts enkele factoren waarmee u rekening wilt houden voordat u zich op iets abonneert.

Wat zorgt voor een goede VPN-provider?

 • Heeft een uitstekende reputatie
 • Biedt breed netwerk van servers
 • Registreert uw activiteit niet
 • Censureert het internet niet
 • Biedt snelle en professionele ondersteuning
 • Ondersteunt OpenVPN, PPTP, L2TP en SSTP
 • Lekt niet uw echte IP-adres
 • Geeft je snelheid niet af
 • Beperkt de hoeveelheid gegevensoverdracht niet
 • Levert betrouwbare snelheden
 • Ondersteunt veel platforms
 • Maakt geen valse beloften
 • Is transparant over zijn technologie, privacybeleid en jurisdictie
 • Maakt het mogelijk om je in te schrijven en anoniem te betalen

Wat zorgt voor een slechte VPN-provider?

Een research paper door Commonwealth Scientific en Industrial Research Organisation (CSIRO) alle, maar vernietigt de niche van de gratis VPN-apps voor mobiele apparaten. Na 283 gratis Android VPN-apps op Google Play te hebben bestudeerd, ontdekten Australische onderzoekers dat:

 • 75% gebruikt trackingbibliotheken van derden
 • 82% heeft toegang tot gevoelige gegevens zoals sms-berichten en gebruikersaccounts
 • 38% is malware (spyware, trojan, adware)
 • 84% onthult het echte IP-adres van gebruikers via IPv6 DNS-lekken
 • Vier apps onderscheppen gebruikersverkeer verzonden naar beveiligde HTTPS-verbindingen

Overheden voeren algemeen toezicht op; auteursrechtentrollen jagen op torrenters; bedrijven volgen en profileren gebruikers wereldwijd. Gebruikers wenden zich dus massaal tot VPN’s. Een sterke toename van interesse in VPN’s heeft geleid tot een horde opportunistische en kwaadwillende bedrijven die de trend benutten.

Houd rekening met het volgende om dergelijke slechtbedoelde providers uit te filteren:

 • Blijf uit de buurt van gratis VPN’s – als de VPN gratis is, profiteert de provider van de verkoop van uw gegevens.
 • Gerenommeerde VPN ‘s bieden wel gratis diensten – maar ze zijn extreem beperkt omdat ze gebruikers willen verleiden zich te abonneren op de betaalde plannen. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk het geval.
 • Due diligence – onderzoek altijd een aanbieder zoals u een autodealer zou onderzoeken. Lees de beoordelingen van vpnproxy.nl, zoek naar gebruikersfeedback en bekijk de servicevoorwaarden en het privacybeleid van providers.

Moet ik het privacybeleid van een VPN lezen?

U wilt providers een aantal kritische vragen stellen om te zien of ze transparant zijn, of om vast te stellen of er iets mis lijkt te zijn. Dus ja, u moet het document lezen.

Veel providers beweren nul logs bij te houden terwijl ze in werkelijkheid hun gebruikers volgen en profileren. In dit geval hopen providers dat gebruikers ze nooit lezen. Maar aangezien u akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid, kunt u de provider niet de schuld geven van liegen.

Met andere woorden, het is jouw taak om de kleine lettertjes te lezen. Als beveiliging voor u een prioriteit is, zorg er dan voor dat u diepgaande beoordelingen leest voordat u begint.

 • Een fatsoenlijk VPN-bedrijf is transparant over zijn logboekregelingen en wist de logboeken regelmatig.
 • Bedenk dat in sommige landen wetshandhaving een zero-logs provider kan dwingen om gegevens over een bepaalde gebruiker vast te leggen.
 • Vermijd providers in de Fourteen Eyes- landen.

Andere vragen die u zou moeten overwegen:

 • Hoe lang bewaart het bedrijf logboeken?
 • Welke persoonlijk identificeerbare gegevens bewaart het bedrijf?

Commerciële VPN’s versus gratis VPN’s

U bent beter af met een betaald abonnement, want als het klantenbestand van een provider 90% + gratis gebruikers is, is hun inkomstenmodel gebaseerd op het volgen van u en het verkopen van uw gegevens. Veel gerenommeerde VPN’s bieden gratis beperkte accounts om gebruikers te verleiden zich te abonneren op hun betaalde plannen. Als u bijvoorbeeld eenmaal in een blauwe maan een VPN nodig hebt, kunt u het net zo goed doen met zo’n beperkt account. Als u VPN dagelijks wilt gebruiken, overweeg dan betaalde abonnementen.

VPN’s op mobiele apparaten

Een VPN maakt gebruik van internet, maar beschermt uw privacy door tunnelingprotocollen, codering, authenticatie en andere beveiligingsprocedures te implementeren. VPN’s beveiligen uw gegevens van en naar uw apparaten. Traditionele VPN’s voor desktopplatforms zijn gebaseerd op OpenVPN, SSL, IPSec en andere protocollen en kunnen een hoog beveiligingsniveau bieden indien correct geconfigureerd.

VPN’s en uitdagingen van mobiele connectiviteit

VPN’s op desktopplatforms werken goed wanneer ze zijn aangesloten op een vast extern toegangspunt, zoals uw LAN of WiFi, gekenmerkt door lage vertraging en jitter en hoge bandbreedte. Maar ze gaan niet alle uitdagingen aan waarmee uw mobiele apparaten regelmatig worden geconfronteerd:

 • Dekkingslacunes
 • Roaming tussen netwerken
 • Bandbreedtebeperkingen
 • Batterij leeg
 • Beperkte geheugen van mobiele apparaten
 • Beperkte verwerkingskracht van mobiele apparaten
 • Gebrek aan ondersteuning voor tunnelingprotocollen in sommige mobiele platforms

Hoewel smartphones en tablets met elke nieuwe generatie krachtiger worden, blijven de bovenstaande problemen bestaan. Hierdoor werken niet alle VPN’s op uw smartphone of tablet.

Een mobiel apparaat zwerft vaak rond, verliest dekking of overwintert om energie te besparen, dus deze verbindingsproblemen komen veel voor. Wanneer bedrade VPN-technologie wordt toegepast op mobiele apparaten, ervaart u gegevensverlies, lage snelheden, meerdere aanmeldingspogingen om de verbinding te herstellen.

Wanneer u bijvoorbeeld onderweg bent, stuitert uw telefoon van WiFi naar 3G of 4G en weer terug, of van het ene 4G-netwerk naar het andere. Het is niet ongewoon dat VPN’s de verbinding verliezen telkens wanneer een telefoon van netwerk verandert. Sommige VPN’s worden verbroken om nooit opnieuw verbinding te maken totdat u dit handmatig doet. Anderen raken verstrikt in eindeloze lussen van opnieuw verbinden en niet in staat om uw verbinding te beveiligen. En de enige manier om dit op te lossen, is door uw VPN-app handmatig opnieuw op te starten.

Ook kan een VPN die de ultieme bescherming in zijn desktopversie biedt, feitelijk zwakke codering en kwetsbaar tunnelingprotocol in zijn mobiele versie gebruiken vanwege mobiele OS-beperkingen. In dat geval zijn uw gegevens lang niet zo beschermd als bij een desktop VPN. Als gevolg hiervan kan uw mobiele VPN uw IP, locatie en identiteit lekken.

Sommige VPN-providers bieden OpenVPN en sterke codering voor mobiele platforms, maar hun oplossingen zijn niet altijd gebruiksvriendelijk en geschikt voor gemiddelde gebruikers. Het installeren van een OpenVPN-app van derden en het toevoegen van configuratiebestanden kan eenvoudig zijn als u het honderd keer hebt gedaan. Maar voor een eerste gebruiker is het een vervelend, geestdodend proces.

Apple’s iPhone-gebruikers worden vooral getroffen omdat Apple het moeilijker maakt voor VPN’s om OpenVPN te ondersteunen. Het is geen wonder dat maar weinig VPN’s OpenVPN voor iOS aanbieden en degenen die wel een ingewikkelde configuratie hebben.

VPN’s geoptimaliseerd voor mobiel

Een VPN voor uw telefoon moet worden geoptimaliseerd om de problemen van mobiele communicatie aan te pakken en deze te verminderen, te minimaliseren of te omzeilen:

 • Mobiele VPN’s implementeren doorgaans geavanceerde gegevenscompressie om de doorvoer te verhogen en de prestaties in draadloze netwerken met beperkte bandbreedte te verbeteren.
 • Een goed geoptimaliseerde VPN voor mobiel heeft een veel kleinere geheugenvoetafdruk en verbruikt minder verwerkingskracht dan zijn desktop VPN-versie.
 • Een geoptimaliseerde mobiele VPN-app verstopt de bronnen van uw apparaat niet, waardoor andere apps sneller kunnen werken, terwijl de batterij langer meegaat.

Een mobiele VPN moet de sessiepersistentie en naadloze roaming bieden om betrouwbare connectiviteit en een soepele gebruikerservaring te bereiken wanneer uw telefoon van netwerk wisselt. Het moet u verbonden houden terwijl u dezelfde sessie onderhoudt, en zonder uw apps te onderbreken. U moet van WiFi naar mobiele gegevens of van het ene 4G-netwerk naar het andere kunnen overschakelen zonder uw netwerk of VPN handmatig opnieuw op te starten.

Veel mobiele VPN’s zijn eigenlijk schadelijk

De snelgroeiende populariteit van VPN’s gaf leven aan een lawine van VPN-services die uw gegevens op een sublieme manier beschermen. Dit geldt met name als het gaat om VPN’s op mobiele apparaten.

De Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) van Australië heeft onlangs 283 populairste Android VPN-apps op Google Play getest :

 • 18% codeert geen verkeer in hun tunnels, waardoor gebruikers worden blootgesteld aan MITM-aanvallen en afluisteren
 • 75% gebruikt trackingbibliotheken van derden
 • 82% heeft toegang tot gevoelige gegevens, inclusief gebruikersaccounts en sms-berichten
 • 84% codeert verkeer niet correct
 • 66% bracht zichzelf op de markt om de privacy van gebruikers te verbeteren
 • Tientallen miljoenen gebruikers gebruiken deze VPN’s

In gewone termen biedt het merendeel van de mobiele VPN’s niet de privacy en veiligheid die in de eerste plaats het hele punt van VPN’s zijn. In feite zijn er dubieuzere en schadelijkere VPN’s voor mobiele platforms dan betrouwbare. Veel mobiele VPN’s misbruiken in wezen het vertrouwen van gebruikers en het gebrek aan technische vaardigheden om hun specificaties te analyseren op mogelijke fouten.

De grootste privacy schenders zijn natuurlijk gratis VPN’s. In de meeste gevallen omvat het businessmodel van een gratis VPN het loggen en verkopen van gebruikersgegevens, zoals het geval was met Hotspot Shield, Hola en vele anderen. 

Maar het gebruik van een betaalde VPN garandeert niet altijd betrouwbaarheid. Hoewel betaalde VPN’s financieel gemotiveerd zijn om uw privacy te beschermen, implementeren ze niet noodzakelijk een sterke beveiliging en privacybescherming op mobiel.

Daarom moet u niet alleen een VPN kiezen op basis van het prijskaartje, maar rekening houden met de technische specificaties, het registratiebeleid, evenals de jurisdictie en transparantie.

Kies bij twijfel voor een bedrijf dat bekend is, een positieve reputatie heeft, zijn hoofdkantoor buiten de 14 Eyes-gebieden heeft en ten minste een poging doet om transparant te zijn over zijn mobiele technologie en privacybeleid.

Wanneer een mobiel VPN te gebruiken

Het is verstandig om een ​​VPN op mobiel te gebruiken:

 • Wanneer u reist of pendelt om inconsistente netwerkprestaties aan te pakken
 • Wanneer u op afstand werkt om uw gevoelige gegevens te beschermen
 • Altijd met openbare wifi
 • Bij het online streamen van muziek en video’s om uw ISP-gegevens te omzeilen en te smoren en bufferen
 • Altijd bij het streamen met Kodi terwijl geografische beperkingen worden omzeild

Als u op uw mobiele apparaten vertrouwt om productief te blijven, overweeg dan om een ​​betrouwbare VPN te installeren die door beveiligingsdeskundigen is gecontroleerd in plaats van een populaire gratis app.

Hoe geloofwaardig zijn VPN-beoordelingen?

U moet begrijpen dat VPN’s bedrijven zijn die navigeren in een niet-gereguleerd online domein. Sommigen voeren nogal schaduwrijke marketingstrategieën uit, waarbij geld dat door gesponsorde beoordelingen en partnerprogramma’s stroomt naar bloggers en grote websites hun beoordelingen verhoogt. De concurrentie in deze branche is allesbehalve gezond. U wilt dus kritisch zijn over beoordelingen en grafieken in de reguliere nieuwsuitzendingen.

Hoe weet ik of een recensie niet betrouwbaar is:

 • Het prijst een aanbieder met een bekend track record van het verkopen van zijn gebruikers.
 • Een beoordeling geeft een hoge score aan een bedrijf dat wordt bekritiseerd door beveiligingsexperts of dat wordt onderzocht.
 • Een recensie is te positief en mist redelijke kritiek, of klinkt als een advertentie.
 • Als een grote website in elke ronde dezelfde grote leveranciers blijft draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *