Meteen naar de inhoud

Is openbare WiFi veilig?

Internet heeft ons leven veel gemakkelijker gemaakt. We vertrouwen erop voor bankieren, contact houden met familie en vrienden, belasting indienen, entertainment, films streamen, sport, grappige kattenvideo’s, enz. Tegenwoordig bieden hotels, cafés, luchthavens en vele andere openbare plaatsen gratis toegang tot internet via wifi. Veel mensen realiseren zich niet wat de beveiligingsrisico’s zijn door te verbinden op deze netwerken.

Glanzende nieuwe smartphones, tablets en computers die je tijdens de vakantie hebt gekocht, hebben apps die op de achtergrond worden uitgevoerd en continu worden vernieuwd en bijgewerkt. Wanneer deze apparaten verbinding maken met een hotspot, stroomt gevoelige en persoonlijk identificeerbare informatie (PII) door het openbare netwerk.

Een kwaadaardige hacker die is verbonden met hetzelfde netwerk als jij, voert Wireshark, Kali of andere penetratietesttools uit om je verkeer te onderscheppen, te sniffen en vast te leggen. Privé-informatie die alleen bedoeld is voor uw familie, vrienden, contacten, foto’s, creditcards, belastingdocumenten, gebruikersnamen en wachtwoorden is nu beschikbaar om te worden geëxploiteerd en te worden verkocht op Dark Web voor centen.

Botnets, malware, virussen en spyware

Openbare internettoegang verhoogt ook het risico op botnets, malware, spyware en virusinfectie. Cybercriminelen kunnen de gebruiker misleiden om niet-gepaarde beveiligingslekken in de software te installeren of te misbruiken om malafide apps te installeren en te verspreiden. Het geïnfecteerde apparaat wordt nu de host, infecteert andere apparaten in het netwerk en verspreidt zich uiteindelijk naar al uw apparaten thuis en op kantoor, waardoor gevoelige gegevens worden aangetast.

Cyberaanvallen en Ransomware nemen toe

Ransomware, een soort malware, maakt gebruik van een geavanceerd crypto-algoritme om waardevolle digitale bestanden te coderen en te vergrendelen en vereist een betaling van losgeld om ze vrij te geven. CryptoLocker heeft ziekenhuizen, scholen, overheden, wetshandhavingsinstanties, bedrijven en natuurlijk thuiscomputers platgelegd waardoor die catastrofale schade en financieel verlies opliepen.

Criminelen geven de voorkeur aan Bitcoin, een peer-to-peer digitale valuta omdat het gemakkelijk te gebruiken, snel, publiek beschikbaar, gedecentraliseerd is en een gevoel van verhoogde veiligheid en anonimiteit biedt. Overheden, banken en andere financiële intermediairs hebben geen manier om bitcoin-transacties terug te draaien of rekeningen te bevriezen.

Hoe blijf je online veilig? Tips om online veilig te blijven:

  • Houd besturingssysteem, software en firmware van apparaten bijgewerkt.
  • Scan uw apparaat regelmatig met antivirussoftware.
  • Installeer geen onbekende apps, browserextensies, plug-ins, etc.
  • Schakel de firewall op uw computer in.
  • Maak regelmatig een back-up van gegevens.
  • Gebruik altijd VPN. Zorg ervoor dat u geen exploiteerbare protocollen gebruikt. Gebruik Elliptic Curve Cryptography met IKEv2 of OpenVPN voor de beste beveiliging. Niet alle VPN-protocollen zijn veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *